Amikor valaki lakást szeretne venni, számtalan oldalon böngészhet, a legtöbben az a közös, hogy leszűkíthetjük a keresést az általunk megálmodott paraméterekre. Így csak azok a lakások kerülnek elénk, amelyek elvileg megfelelnek, innentől lesz nagy jelentősége a fotóknak, és különösen a bélyegképnek.

Akármennyire is tagadjuk, képeket nézegetni kényelmesebb, magától értetődőbb, mint szöveget olvasni, tehát az első benyomást mindig a bélyegkép adja a leendő vevőnek. Érdemes világos, kicsiben is jól kivehető képet választani kezdőképnek, de a többi fotóról se feledkezzünk meg.

A humoros oldalak újra meg újra előveszik a vicces, de sokszor inkább siralmasra sikerült hirdetéseket, mind ismerjük, amikor nagyi a sarokban kötöget, vagy a macska épp az ebéd maradékát dézsmálja a képeken. Ha nem szeretnénk nevetség tárgyává válni, akkor érdemes megfogadni pár tanácsot.

Ne legyen senki a képen, se családtag, se kisállat, és főleg a saját tükörképünk ne!

Talán evidensnek tűnik, de sokaknak sajnos nem az: rakjunk rendet! Pakoljuk el a száradó ruhákat, az edényeket, ágyazzunk be, hajtsuk le a wc fedelét, tegyük el a levetett cipőket, kabátokat, hogy tágasnak, kényelmesnek tűnjön a lakás.

Személytelenítsünk! Ez alatt azt értem, hogy pakoljunk el minden személyes tárgyat, fotót, és helyettesítsük semleges tárgyakkal, mondjuk dísznövényekkel. Fontos, hogy ne toljuk az érdeklődő arcába minden képen, hogy ez valakinek az otthona, mert egy semleges lakásról bárki könnyebben elképzeli, hogy akár az ő otthona is lehetne.

És akkor néhány szó arról, ami már szorosabban kapcsolódik a fotózási technikákhoz. Figyeljük, ismerjük meg a lakásunkat, és akkor fotózzunk, amelyik napszakban a legszebb formájában látjuk. Amikor a legvilágosabb, amikor a legszebben járja át a fény, amikor a legotthonosabbnak mutatja magát. Azt remélem, mondanom sem kell, hogy húzzuk fel a redőnyt!

Amikor fotózunk, koncentráljunk a lakás azon részeire, amelyek ottmaradnak. Ha például van egy klassz bőrkanapénk, amit eszünk ágában sincs otthagyni az új lakónak, ne tegyünk fel olyan képet, amin csak az látszik, bármennyire is meg szeretnénk mutatni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem látszódhatnak olyan bútorok, amiket magunkkal viszünk, de a lényeg az összkép, a minél szélesebb látószög, hogy az érdeklődő egészében lássa a lakást, bele tudja képzelni magát. Ebben jó segítség lehet egy alaprajz is, bár ez már nem a fotózás hatásköre, érdemes megemlíteni.

Az ingatlan.com-on az ingatlanokat hirdető weboldalon lehetőségünk van már 360 fokos  panorámaképekből készült virtuális sétát is feltölteni, amely segítségével tényleg körbe lehet nézni a lakásban, és biztosan nem rabolja majd az eladók idejét olyan érdeklődő, aki azért jön el, mert a képek alapján fogalma sincs arról, milyen lakást árulnak.

Az eladónak nagy segítségére lehet egy virtuális séta is, amely végig vezeti az érdeklődőt az összes helyiségen, mindenhol körbe fordul, így az érdeklődő mindent alaposan megvizsgálhat, és minden kérdésére választ kaphat anélkül, hogy az eladó akár egy percet is áldozna rá. Ezzel a profi módszerrel gyakorlatilag nem is kell időt szánnunk a lakás bemutatására, a technika elvégzi helyettünk a „piszkos munkát”, és a virtuális séta végig járása után biztosan csak komoly érdeklődők telefonálnak majd az eladóknak.

Ha elege van a kéretlen hívásokból, az eredménytelen lakásbemutatásokból, akkor készíttesse el a www.gerifoto.hu-val eladó/kiadó lakása virtuális sétáját, hogy csak a valódi érdeklődőkre kelljen koncentrálnia és egymásra találjon a tulajdonos bérlőjével, vevőjével.