Ráki Gergely

panográfus, panoráma fotós

“Lőjek még egy képet?”

Az én sztorim

Mindenkinek megvan a saját története, amit érdemes elmondani. Az enyém 30 évvel ezelőtt kezdődött.

A fotózás nálunk családi hagyomány volt, már a nővérem is fényképészként ment nyugdíjba. A stúdióban nőttem fel, így lenyűgözött az analóg fényképészet gyermekkoromban. 2006-tól külföldön éltem, Oxford egyetemi városában és elég sokszor költöztem. Egyre több ember panaszkodott, hogy nem lát egy jó fényképet a kiadó ingatlanokról. Egy dolog körül járt az agyam, hogy véget kell vetnem ennek és értéket kell teremtenem nekik, időt és pénzt spórolni mind az eladó/kiadó tulajdonosoknak, mind a leendő bérlőknek/vásárlóknak. A fotózás gyerekkori élményei így közel három évtized után került felszínre és azonnal tudtam, hogy panoráma fotós akarok lenni.

Nem csak egy-két nagyfelbontású fényképet szerettem volna készíteni az épp aktuális ingatlanról, hanem az akkoriban még alig ismert virtuális túrát szerettem volna közismertebbé tenni és ezáltal az embereknek megmutatni mindent 360 fokban. Mivel a környezetemben senki nem értett ehhez, az akkor már két éve tartó Google Street View See Inside program hirdetésére jelentkeztem és az elméleti és gyakorlati vizsga sikeres elvégzése után Képesített Google Utcakép Megbízható Fotós (Street View Trusted) minősítést szereztem. Azóta pedig panoráma fotós vagyok és üzleti virtuális túra készítésével foglalkozok.

Óriási lehetőség volt, amikor megnyitotta kapuit a Google “belső nézet” Magyarországon. Még Angliában éltem azon a napon, de egy pár héttel később már itthon, magyarországi egyéni vállalkozóként készítettem el első üzleti virtuális túrámat a budapesti Wasabi éttermekben. Ezután hamar felfigyeltek rám, így került be cikk panoráma fotós munkásságomról a hirado.hu, a digitalhungary.hu, a kulcsszo.hu oldalakra, valamint rádió interjút is adtam.

A 360 fokos panoráma fotó egy egyszeri költség a cégeknek, de cserébe számos különböző felületen is bemutathatják segítségével a vállalkozásukat. A panoráma képek megjelenhetnek a Google Térképen, a Facebookon és más közösségi média oldalakon, valamint a saját weblapon is. A potenciális vásárlók és vendégek körbesétálhatnak az üzletben otthon, a karosszékben ülve. A képek ráadásul közvetlenül megjelennek a Google keresőben is. A képek ezután egyszerűen beágyazhatóak saját weboldalra és a navigációs nyilak élménnyé teszik a körültekintést. A kiváló HDR képekből készült virtuális túrák segítenek elénk tárni az üzlet legelőnyösebb tulajdonságait.

Miért jó a panoráma fotós munka?

A munkában leginkább azt élvezem, hogy rengeteg új és különleges vállalkozóval és vállalkozással ismerkedhetek meg. Jártam számtalan szállodában, étteremben, bárban és bisztróban, de gyakran érdekes múzeumok tárlatait, ékszerüzleteket és kaszinókat fotózok körbe. Volt már luxus autókereskedés, optikus, fodrászat is az ügyfeleim között, valamint a strandok és magániskolák is előszeretettel veszik igénybe a szolgáltatásaimat.

Bármilyen vállalkozásról legyen is szó, hatalmat élmény látni az elhivatott tulajdonosokat, alkalmazottakat és részese lenni erőfeszítéseinek legalább egy rövid ideig. A közös munka után pedig nincs jobb érzés, mint a leeső állak a produktum láttam, majd egy elismerő kézrázás és köszönetnyilvánítás.

Mit csinálok, amikor nem munkával foglalkozok?

Amikor épp nem fényképeket, akkor agyaggalambokat lövök. Remek szórakozás egy sörétes puskával a koronglövő téren fejleszteni a reflexeket és a precizitást.

Elkészített panoráma fotó

Helyszínbejárás

Elégedett ügyfél

Google nézettség

Szeretne Ön is professzionális üzleti megjelenést?

Csatlakozzon elégedett ügyfeleimhez, kérjen ajánlatot!